Poziom lipidów i nasycające diety

Istnieje proste wyjaśnienie znalezienia McMurry ego i wsp. (Wydanie 12.12) 1, że poziom lipidów w surowicy u 13 Indian meksykańskich wzrósł, gdy karmiono je bogatą, amerykańską dietą. Badani uzyskali średnio 3,7 kg (8 funtów) w ciągu 21 do 36 dni badania. Stwierdziliśmy, że mężczyźni regularnie zwiększali poziom cholesterolu i lipoprotein w surowicy, gdy byli karmieni tak, że przybrali na wadze2. Odwrotnie, gdy stracili na wadze, poziom lipidów w surowicy spadł. Następnie wykazaliśmy, że zdrowi młodzi mężczyźni mogą podwoić spożycie żywności i nadal nie mają wzrostu poziomu lipidów w surowicy, o ile są na tyle aktywni, aby spalić nadmiar kalorii i uniknąć przyrostu masy ciała. Krytycznym wyznacznikiem jest równowaga energetyczna.
George V. Mann, Sc.D., MD
3710 Westbrook Ave., Nashville, TN 37205
3 Referencje1. McMurry MP, Cerqueira MT, Connor SL, Connor WE. . Zmiany poziomu lipidów i lipoprotein oraz masy ciała u Indian Tarahumara po spożyciu zamożnej diety. N Engl J Med 1991; 325: 1704-8.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Walker WJ, Lawry EY, Love DE, Mann GV, Levine SA, Stare FJ. . Wpływ redukcji wagi i bilansu kalorycznego na poziom lipoprotein w surowicy i cholesterolu. Am J Med 1953; 14: 654-64.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Mann GV, Teel K, Hayes O, McNally A, Bruno D.. Wykonywanie kalorii dietetycznych: regulacja poziomu lipoprotein w surowicy i cholesterolu u ludzi. N Engl J Med 1955; 253: 349-55.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
W odniesieniu do 13 Indian Tarahumara, którzy udzielili świadomej zgody (poprzez tłumacza), aby działali jak świnki morskie w badaniu diety, aby sprawdzić wpływ zamożnej diety na poziom i wagę lipoprotein, można się zastanawiać, co stało się z tymi osobnikami na końcu badania. Trzy zakończyły naukę przedwcześnie, ale nie wiemy, jakie były ich osobiste powody . Czy reszta została wrzucona z powrotem do ich klatek, aby czekać na usługi w innym eksperymencie. Czy lubili bogatą dietę. Czy byli szczęśliwi, że wracają do swojej normalnej, niemal głodowej diety, czy też odtąd są niezadowoleni z ich losu, tęskniący za czymś, co tylko im może przynieść westernizacja, ale kosztem niszczenia ich sposobu życia na zawsze.
Czy możesz obserwować i mierzyć szlachetnego dzikusa , karmić go regularnie nadzorowanymi posiłkami, a następnie zwracać go w niezmienionym stanie do swojego rodzinnego środowiska. Czy możesz oczekiwać, że nie zmieni się tylko przez obserwację. Czy można przeprowadzić taki eksperyment, którego wynik był rozsądnie przewidywalny (wykonałem ten sam eksperyment z laboratoryjnymi szczurami w drugim roku szkoły medycznej). Nie uspokaja mnie fakt, że rząd meksykański i misjonarze oświadczyli, że jest w porządku, ponieważ to właśnie te grupy spowodowały systematyczną eksterminację innych nieokulturowych społeczności meksykańskich, takich jak Lacandon w Chiapas * przez ich wścibskie nawracanie i krótkowzroczne polityki dotyczące użytkowania gruntów i przesiedleń.
Niepokoi mnie, że Dziennik przedstawił wyniki tego badania; jego projekt budzi poważne problemy etyczne i jest naukowo skromny zarówno pod względem metod, jak i wartości jego wyników.
Dorothee Perloff, MD
University of California, San Francisco, CA 94143
Odniesienie * Perera V, Bruce RD Ostatni władcy Palenque: Lacandon Mayas w meksykańskim lesie deszczowym. Berkeley: University of California Press, 1982: 309.
Google Scholar
Artykuł redakcyjny autorstwa Sacksa i Willetta Więcej o żuciem tłuszczu: dobry tłuszcz i dobry cholesterol (wyd. 12 grudnia) zwraca uwagę na dietę śródziemnomorską jako optymalny wzorzec żywieniowy.
Dieta śródziemnomorska jest pojęciem luźnym, a dieta jest bardzo podobna w różnych krajach regionu. W Grecji dieta jest bogata w tłuszcze ogółem (od 35 do 42 procent), podczas gdy w południowych Włoszech jest bogata w węglowodany złożone i ma niską ogólną zawartość tłuszczu (28 procent) 2; jednak oba regiony charakteryzują się niskim odsetkiem zachorowań na chorobę wieńcową. Krytycznym elementem różnych diet śródziemnomorskich może być ich wysoki stosunek jednonienasyconych do nasyconych tłuszczów, który jest prawie zawsze wyższy niż 2. W ocenie diety stosunek wielonienasyconych do nasyconych tłuszczów jest często rozważany bez odniesienia do proporcje jednonienasyconego do nasyconego tłuszczu i nienasyconego do nasyconego tłuszczu. Może to prowadzić do nieodpowiednich i być może wprowadzających w błąd ocen.
Tak więc, zgodnie z większością istniejących wytycznych, populacja grecka, w której 40 procent całkowitego spożycia energii uzyskanego z tłuszczu i relatywnie niski stosunek wielonienasyconych do nasyconych tłuszczów, powinna zmienić swój tradycyjny (i smaczny) sposób odżywiania, nawet jeśli liczba ludności ma jedną z najdłuższych przewidywanych długości życia
Antonia Trichopoulou, MD
Ateny Szkoła Zdrowia Publicznego, GR-115 21 Ateny, Grecja
3 Referencje1. Worki FM, Willett WC. . Więcej o przeżuwaniu tłuszczu – dobrego tłuszczu i dobrego cholesterolu. N Engl J Med 1991; 325: 1740-2.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Dieta śródziemnomorska i kultura żywnościowa – sympozjum. Eur J Clin Nutr 1989; 43: Suppl 2.
Google Scholar
3. Średnia długość życia, liczba ocalałych i szanse na 1000 ostatecznie umierających z określonych przyczyn, w wybranych grupach wiekowych, według płci, ostatniego dostępnego roku. W: Roczne statystyki dotyczące zdrowia na świecie, 1989 r. Genewa: Światowa Organizacja Zdrowia, 1989: 158-63.
Google Scholar
Artykuł redakcyjny autorstwa Sacks i Willett zawiera zalecenie, że większość dietetycznych kwasów tłuszczowych powinna być raczej jednonienasycona niż wielonienasycona . Chociaż autorzy nie mówią tego wprost, wydaje się, że zalecają tę dietę całej populacji, aby zmniejszyć ryzyko miażdżycy tętnic wieńcowych. Wydają się sugerować, że ta śródziemnomorska alternatywa pozwoliłaby na dietę zawierającą od 35 do 40 procent wszystkich kalorii jako tłuszcz. Ta polityka dietetyczna jest przedwczesna.
Ich argumentacja opiera się na spostrzeżeniu, że obecne ogólnie przyjęte zalecenie – w celu zmniejszenia całkowitej zawartości tłuszczu, przy zwiększonym udziale tłuszczów wielonienasyconych – powoduje jednoczesne zmniejszenie zarówno poziomu lipoprotein o niskiej gęstości, jak i cholesterolu o dużej gęstości (HDL) lipoprotein. Twierdzą, że to obniżenie HDL może nie być nieszkodliwe i że dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe może zapobiec tej redukcji.
U pacjentów w badaniu Lifestyle Heart Trial poziom HDL spadł, podczas gdy stosowali dietę niskotłuszczową, jednak choroba wieńcowa ustabilizowała się lub uległa regresji Nie ma porównywalnych danych dla pacjentów po diecie b
[więcej w: maseczka z siemienia lnianego na włosy, olx wołomin, szpitale rehabilitacyjne nfz ]